Inzittendenverzekering

De verplichte WA-autoverzekering dekt de schade die jij toebrengt aan andere weggebruikers. Maar niet aan je medepassagiers. Raakt iemand bij jou in de auto gewond tijdens een door jou veroorzaakt ongeval, dan heb je niet genoeg aan een WA-verzekering. Je kunt kiezen uit de schadeverzekering voor inzittenden en de ongevallen inzittendenverzekering.

Wat is het verschil?
Met de schadeverzekering voor inzittenden (SVI) en ongevallen inzittendenverzekering (OVI) verzeker je je voor de schade van medepassagier(s) na een ongeluk. De verzekeringen zijn vooral relevant als je zelf de veroorzaker bent van een ongeval of als er geen schuldige aan te wijzen valt. Ook jouw schade is verzekerd. De dekking en het uit te keren bedrag verschilt.

Verschil in dekking
De schadeverzekering voor inzittenden (SVI) dekt alle letselschade en materiële kosten die direct in verband staan met het ongeval. Denk naast medische kosten aan bijvoorbeeld vervoer, schade aan kleding, huishoudelijke hulp en inkomstenverlies. De ongevallen inzittendenverzekering (OVI) keert alleen uit wanneer een inzittende door een ongeval blijvend lichamelijk invalide raakt of komt te overlijden.

Verschil in uitkering bedrag
De schadeverzekering voor inzittenden (SVI) keert, tot een maximum, een bedrag uit dat afhankelijk is van de daadwerkelijke schade. Bij de ongevallen inzittendenverzekering (OVI) is de uitkering een vast bedrag, opgenomen in de verzekeringsvoorwaarden. Mocht er sprake zijn van ernstig letsel, dan kan de uitkering lager zijn dan bij de schadeverzekering voor inzittenden.

 

Ongeval zonder verzekering?
Stel, jij rijdt met een groep vrienden naar een feest. De reis verloopt soepel, tot je de macht over het stuur verliest en tegen een boom rijdt. Eén van je vrienden loopt hierbij ernstig nekletsel op. Jij hebt echter geen schadeverzekering voor inzittenden of ongevallen inzittendenverzekering. Je vriend kan jou persoonlijk aansprakelijk stellen. Je kunt dan alleen terugvallen op je autoverzekering als je zelf geen schuld had aan het ongeval.

Ongeval met andere schuldige
Sta je in hetzelfde voorbeeld met je vrienden voor een stoplicht, rijdt iemand jouw auto van achteren aan en loopt een vriend hierdoor nekletsel op? In dat geval kun je de bestuurder van de andere auto aansprakelijk stellen. De schade zal op zijn WA-verzekering verhaald worden.

Wil je meer informatie en advies? We helpen je graag bij het afsluiten van de juiste verzekeringen. Laat je gegevens in het onderstaande formulier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Stapels Advies Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie