Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Ondernemer en woning verhuren? Je bent niet de enige

Zeker in de huidige woningmarkt is het kopen en verhuren van een huis in trek. Eind vorig jaar waren ruim 280.000 particuliere verhuurders goed voor ruim 475.000 te verhuren woningen. Naast mensen in loondienst zijn ook veel zelfstandigen actief als verhuurder. Zij hebben bovendien vaker dan gemiddeld meerdere woningen in de portefeuille. Misschien heb je het zelf ook weleens overwogen. Bij diverse geldverstrekkers kan je terecht voor een specifieke verhuurhypotheek.

Vooral in drukke steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn veel particuliere verhuurders actief. Het totale aandeel in de Randstad is ruim 27 procent. Als we het aantal particulier verhuurde woningen vergelijken met het totale woningaanbod, springt ook Grongingen eruit.

Zelfstandigen verhuren vaker twee of meer woningen
Particuliere verhuurders zijn vooral actief als werknemer (37 procent) of zelfstandige (27 procent). Waar verreweg de meeste verhuurders één woning verhuren, geldt dit niet voor zelfstandigen. Deze groep heeft vaker twee of meer panden in bezit. Ook ligt de leeftijd hoger. Drie kwart van de zelfstandigen 45 jaar of ouder is, onder werknemers is dat iets meer dan de helft.

Type verhuurders woningen (CBS)

 

Hypotheek voor de verhuur
Geldverstrekkers maken het verhuren van een woning mogelijk met specifieke hypotheken. Doorgaans kan je tot circa 80 procent van de woningwaarde lenen. Zelf dien je dus ook eigen geld in te brengen. Voordat je aanvraag geaccepteerd wordt, neemt de geldverstrekker je bedrijfscijfers onder de loep. Daarbij is bijvoorbeeld van belang dat je in de afgelopen (drie) jaar stabiel hebt gedraaid.

Voor het afsluiten van een hypotheek maakt het in principe niet uit welke ondernemingsvorm je hebt, belangrijker is de financiële gezondheid van het bedrijf. Als ondernemer heb je bepaalde voordelen, zo kan je eventuele overwinst vaak gebruiken voor het financieren van de te verhuren woning. De exacte voorwaarden verschillen per aanbieder.  

Verdiep je goed in de verhuurmarkt
Het is niet aan te raden om zonder een goede voorbereiding je in de verhuurmarkt te mengen. Dat gaat verder dan berekenen wat je eraan kunt verdienen. Hoe zit het bijvoorbeeld met bestemmingsplannen en staat de woning in een aantrekkelijke buurt? Een ander aspect is de huurwet. Deze wet bepaalt of een woning al dan niet onder de klasse sociale huur valt. Gaat het inderdaad om een sociale-huurwoning is in dat geval de huur gemaximaliseerd. In 2019 is deze limiet €720,42.

Zoek je als ondernemer naar rendement buiten je reguliere bedrijfsactiviteiten? Van de rente valt voorlopig weinig te verwachten. Investeren in te verhuren woningen kan een goede bestemming van de bedrijfswinst zijn. Onze specialisten kijken graag met je mee naar de mogelijkheden, vul hiervoor het onderstaande formulier in.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Stapels Advies Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie