Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Meer ongevallen: 2017 duur jaar voor transportverzekeraars

Staan de premies voor het wegtransport onder druk? Volgens Rijkswaterstaat waren er vorig jaar 20 procent meer ongelukken op de Nederlandse snelwegen waar vrachtwagens bij betrokken waren. Transportverzekeraar TVM wijt de toegenomen schadelast onder meer aan het stijgende aantal onervaren chauffeurs op de weg.

In 2016 waren vrachtwagens betrokken bij 4.734 ongevallen op de Nederlandse snelwegen. In 2017 is dat opgelopen tot ruim 5.700. Een ongekend hoge toename. Daar zijn meerdere oorzaken voor te geven. De belangrijkste is de groei van de economie. De groei was de laatste tien jaar niet zo groot. Dat levert logischerwijs ook meer wegtransport op.

Voor dat extra verkeer zijn ook meer chauffeurs nodig. En die zijn amper te vinden. Volgens het UWV waren er vorig jaar ruim 7.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Die enorme schaarste aan bekwame bestuurders leidt er volgens TVM toe dat er ook mensen structureel achter het stuur gezet worden van combinaties waar ze amper ervaring mee hebben.

Andere weggebruikers onoplettender
De toename van het aantal incidenten zijn niet volledig toe te schrijven aan de onervarenheid van vrachtwagenchauffeurs. Ook onder de andere weggebruikers neemt het aantal ongevallen toe. Vooral het smartphonegebruik leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer.

De brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) ontkent overigens volledig dat de oorzaak van de toename bij de vrachtwagenchauffeurs ligt. Er zou volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk geen onderzoek bekend zijn waar dat uit blijkt. Volgens TVM is 90 procent van de ongevallen met vrachtwagens te wijten aan menselijk falen. De transportverzekeraar juicht alle technologische hulpmiddelen die chauffeurs in de cabine ondersteunen toe.

Vrachtwagenverzekering
In de verzekeringsbranche geldt dat een toenemende schadelast leidt tot een oplopende premie. Dat principe geldt ook voor vrachtwagens. Geschat wordt dat de totale schadelast van vrachtwagens enkele tientallen miljoenen euro's hoger ligt dan vorig jaar. De kans is reƫel dat dit z'n weerslag krijgt op de premies.

Net als bij particuliere autoverzekeringen is de concurrentie onder verzekeraars groot. Heb je een vraag over jouw transportverzekeringen? Onze zakelijke verzekeringsadviseur beantwoordt ze graag. Laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Stapels Advies Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie