Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Uitstel voor hypotheekaanvragen uit 2017 vrijwel zeker afgewezen

Als je je hypotheek ondertekent in 2018, maar je vroeg hem aan in 2017. Van welk jaar zijn dan de hypotheekregels van toepassing? De hele Tweede Kamer wil een overgangsperiode van maximaal een maand. Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren heeft echter laten weten geen gehoor te geven aan de oproep. Het besluit valt sowieso te laat.

Een hypotheekverstrekker heeft tijd nodig om een hypotheekaanvraag te beoordelen. Tussen het moment van aanvragen en de definitieve offerte voor een hypotheek ligt al snel een week of zes. De AFM heeft daarom in oktober aangegeven dat de verantwoordelijkheid voor een tijdige afhandeling bij de bank of geldverstrekker ligt. Een overgangsperiode zoals die er was op de grens van 2016 en 2017 zou er volgend jaar niet komen.

Minister voert motie niet uit

Verschillende hypotheekprofessionals vreesden dat consumenten buiten hun schuld tussen de wal en het schip kunnen vallen. Een onverwacht uitgestelde medische keuring voor de overlijdensrisicoverzekering kan een aanvraag zomaar een dure week vertragen. VVD'er Jan Middendorp diende daarop een motie in om banken, adviseurs en consumenten opnieuw een extra maand de tijd te gunnen. De motie werd unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.

Minister Ollongren heeft daarop per brief gereageerd dat ze geen reden ziet om de motie uit te voeren. Alle betrokken partijen waren volgens haar op tijd geïnformeerd om de systemen aan te passen op de nieuwe normen. Omdat het onderwerp pas op 11 december opnieuw ter sprake komt, zou een eventuele overgangsperiode voor de meeste consumenten alsnog te laat komen.

Wat scheelt het?

Op twee punten veranderen de leennormen voor een hypotheek vanaf 1 januari 2018. De maximale hypotheek daalt naar 100 procent van de woningwaarde. Dit jaar kun je nog 101 procent lenen. Voor een gemiddelde woning kun je dus 2.690 extra financieren om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen.

Gemiddelde woningwaarde 269.000
Maximale hypotheek 2017: 271.690 (101%)
Maximale hypotheek 2018: 269.000 (100%)

Daarnaast stelt de overheid elk jaar vast welk deel van het brutoloon je mag gebruiken voor je hypotheek. Ook dat deel gaat volgend jaar naar beneden.

Meer hypotheek voor tweeverdieners in 2018

Voor tweeverdieners kan het overigens interessant zijn om juist voor een hypotheek uit 2018 te gaan. Het tweede inkomen telt vanaf volgend jaar voor 70 procent mee om de maximale hypotheek te berekenen. Dit jaar is dat nog 60 procent.

Wil je nu alvast weten wat je als tweeverdieners kunt lenen in 2018? Onze hypotheekadviseur kan het verschil in leencapaciteit voor je berekenen. Loop eens binnen of neem via onderstaand formulier contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Stapels Advies Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie